A választás menete

Kik szavazhatnak?

Az országgyűlési választásokon minden nagykorú, azaz 18 év feletti, vagy házassággal nagykorúvá vált 16 éven felüli magyar állampolgár részt vehet. Ez alól kivételt képeznek azok, akiknek bíróság korlátozta a választójogát. A külföldön élő vagy a választások napján külföldön tartózkodó állampolgároknak is joguk van szavazni, ebben az esetben nekik előre kell jelezniük szándékukat az illetékes szerveknél. Ez online is lehetséges vagy ezen a linken vagy ezen a linken keresztül. A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem benyújtható személyesen is, vagy levélben, melyhez itt találod a formanyomtatványt.

Ezeket ne hagyd otthon!

Nagyon fontos, hogy amikor szavazni mész legyen nálad a lakcímkártyád, valamint a személyazonosító igazolványod, vagy az útleveled, vagy a jogosítványod! A koronavírus járványra való tekintettel a vészhelyzet alatt lejárt dokumentumok is érvényesek.

A legfontosabb dátumok

A magyarországi 2022-es országgyűlési választás időpontja április 3-a, de az ezt megelőző időszakban is fontos lépések történnek. Február 5-től elkezdik kiküldeni a választási értesítőket, melyet február 11-ig kézhez kell kapnod.

Február 12-én indul a hivatalos kampány, amikor a jelölteknek az egyéni választókerületekben össze kell gyűjteniük az induláshoz szükséges 500 ajánlást, ebben az időszakban aláírásoddal te is kifejezheted támogatásodat.

Amennyiben külhoni magyar állampolgár vagy, aki még nem regisztrált, úgy választási regisztrációs kérelmedet március 9-ig juttathatod el a Nemzeti Választási Irodába.

Ha külföldön tartózkodsz a választás napján és szavazni szeretnél, akkor március 25-e 16 óráig kell jelentkezned a választott ország külképviseleti névjegyzékbe.

A választások ideje április 3-a, ezen a napon tudod leadni szavazatodat az előre kijelölt helyen, ahova a lakcímed alapján osztottak be. Előzetes eredmény már április 3-án este is várható, de az egyéni választókerületek végleges eredményét legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én közlik, miután a külföldről érkezett szavazatokat is feldolgozták.

A parlament felépítése

Az országgyűlési választás során a parlamentbe kerülő, összesen 199 képviselőre szavazunk. A 199 képviselőből 106 fő egyéni jelöltként, míg 93 fő országos listáról kerül be.

Szavazás menete

A választói névjegyzék aláírása után a választópolgárok két lepecsételt lapot és egy borítékot kapnak kézhez. Az országgyűlési választásokon a legtöbben ugyanis két szavazattal rendelkeznek; voksolhatunk egyéni jelölre és a pártok országos listájára. Ez alól kivételt képeznek azok, akik nem rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, de választójoguk van, ők ugyanis csak listára szavazhatnak.

Ezen a linken azt is megtekintheted, hogy lakcímed alapján melyik választókerülethez tartozol.

Szavazás egyéni jelöltre

Az ország 106 egyéni választókerületre van osztva. Minden magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgár a lakóhelyéhez tartozó választókerület egyéni jelöltjei közül választhat. Ezek a jelöltek lehetnek pártok tagjai, de függetlenek is. A választás során a választókerület jelöltjei közül az kerül ki győztesként, aki a legtöbb szavazatot kapja.

Szavazás országos listára

Az országos listán az induló pártok képviselő-jelöltjei szerepelnek meghatározott sorrendben. Egy pártlistán szereplő jelöltjei közül annál többen kerülhetnek a parlamentbe, minél többen szavaznak az adott listára. A listára leadott szavazatoknak el kell érnie az összes szavazat 5%-át, máskülönben a pártlistás képviselői egyáltalán nem juthatnak be az országgyűlésbe.

Töredékszavazat

Az egyéni jelöltre leadott szavazat akkor sem vész el, ha az adott jelölt elbukik, hiszen ilyenkor a rá leadott voksok töredékszavazatként hozzáadódnak a jelölt pártjának országos listájához, így a szavazat az országos listán töredékszavazatként érvényesül.

Nemzetiségi lista

Magyarországon nemzetiséginek minősül az az állampolgár, aki a bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a roma, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén vagy az ukrán kisebbséghez tartozik. A nemzetiségi listára az szavazhat, aki a fent felsorolt valamelyik kisebbség tagja. Fontos, hogy vagy nemzetiségi listára, vagy egy párt országos listájára lehet csak szavazni, mindkettőre egyszerre nem. Ha valamelyik nemzetiséghez tartozol, de nem indul nemzetiségi listátok, akkor automatikusan a pártok országos listáját fogod megkapni választáskor.

Így szavazz helyesen!

A választáson leadott szavazat csak akkor érvényes, ha a jelölt, illetve országos lista esetén a lista neve melletti körben tollal írt két, egymást metsző vonal (+ vagy x jellel) szerepel. Ha egy szavazólapon több körben is be van jelölve + vagy x jel, akkor érvénytelen lesz a szavazat, ahogy akkor is, ha ceruzával írunk a lapra.Szavazni csak a szavazóhelyiségben lehet, de a szavazófülkébe nem kötelező bemenni. Ha mégis bemegyünk, akkor a szavazólapok kitöltésének ideje alatt csak egy választópolgár tartózkodhat bent. A kitöltött szavazólapot az urnába dobjuk, viszont ha elrontottuk a kitöltést, akkor egy esetben kérhetünk helyette üres szavazólapot, amit természetesen még az urnába dobás előtt jelezni kell.

mozgóurna

Ha a szavazás napján nem tudsz megjelenni a lakóhelyed szerinti szavazóhelyiségben, akkor kérhetsz mozgóurnát. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha egészségi állapotod nem teszi lehetővé, például kórházban lábadozol. Ugyancsak kérhető mozgóurna fogyatékosság vagy fogva tartás esetén, a felsoroltakon kívül más indok nem elfogadható. A szavazás napján a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeres a mozgóurnával a lakóhelyeden vagy az általad megadott más címen.

Ha online igényelnél mozgóurnát, akkor az alábbi linkre kattintva tudod elindítani az ügyintézést.

Hogyan tudunk szavazni a 2022-es választásokon?

Ha egy helyen szeretnéd látni a legfontosabb információkat a választások menetéről, akkor indítsd el a videót!